Kapitel 3

Skapa en hemsida och publicera

När du har skrivit din text och är klar med det innehåll “content” som du vill inneha på din hemsida, är det självfallet dags att skapa själva sajten (hemsidan) där du skall publicera din text och ditt innehåll. Här finns det en hel del olika möjligheter för att kunna publicera din text och olika former av system för att skapa en hemsida. Har du tidigare erfarenhet av att att bygga hemsidor eller använda publiceringsverktyg som Wordpress eller liknande, så kanske detta kapitel är lite onödigt att läsa för just dig. 

I detta kapitel kommer jag att gå igenom ett antal tjänster som finns online för att kunna skapa en hemsida, utan några som helst förkunskapskrav. Dessa tjänster för att bygga en egen hemsida är mycket enkla att arbeta med och det tar inte mer än någon timme att förstå sig på hur man skall göra, även om du är helt novis. Jag har valt ut ett par svenska publiceringsverktyg som jag anser att man kan arbeta med som total nybörjare och som på ett bra sätt kan fungera för personer som tidigare saknar erfarenhet av att skapa en hemsida. 

En del tjänster kan du använda helt gratis för att bygga hemsidor i och andra tjänster kostar någon hundralapp i årsavgift. Vill du inneha ett eget domännamn till din hemsida så som (.se) eller (.com) så tillkommer det någon hundralapp i årskostnad. Att driva en hemsida i de program och system jag rekommenderar kostar aldrig mer än någon hundralapp i månaden och oftast betydligt mindre. Stå över en pizza i månaden och bli ägare av ett passivt affärssystem i stället!

Jag rekommenderar dig, att när du läst klart detta kapitel tar dig tid en kväll eller en helg för att kolla upp de hemsideverktyg som jag beskriver och rekommenderar i denna boken. Detta för att du skall hitta vilken “hemsidebyggare” du vill arbeta i och testa dig fram i vilket verktyg som du vill bygga din hemsida. Många av hemsideverktygen kan du börja med att använda helt gratis, för att därefter betala en liten summa för att publicera med eget domännamn och få tillgång till alla funktioner. 

De hemsidebyggare och publiceringsverktygen som jag rekommenderar är skapta för att personer helt utan erfarenhet skall kunna bygga en hemsida, så du bör ganska snabbt och enkelt förstå vad och hur du skall göra för att publicera din egen hemsida. Det finns ofta även introduktinstexter och guider på dessa sajter som hjälper dig hur du skall göra. Ta dig en dag eller en kväll och experimentera lite i dessa program och känn efter vilket system du vill bygga din sajt i. De sidbyggare jag rekommenderar är skapade av seriösa företag med gedigen och lång erfarenhet av att hjälpa personer att skapa egna hemsidor utan erfarenhet av att tidigare arbetat med webben. De innehar väl fungerande stöd och support på svenska vid de fall man behöver hjälp och snabb service. Många av dem erbjuder videos och tydliga instruktioner för hur du går tillväga. Deras service är speciellt anpassad för personer som inte kan koda eller bygga en hemsida på egen hand utan är i behov en enklare process.

Heymo.se

Ett mycket populärt verktyg för personer som vill skapa en enkel och snygg hemsida utan tidigare erfarenheter. Du bygger hemsidan med så kallad “drag and drop” teknik, vilket gör det extremt lätt att bygga en snygg hemsida, eftersom du endast behöver välja en mall till sajten och därefter lägga in din text och publicera. Heymo är ett mycket populärt system att bygga sajter i eftersom det är så enkelt och användbart även för den som aldrig tidigare byggt en hemsida. Hemsidan blir proffsig och snygg, samt fungerar självfallet på alla typer av enheter eftersom designen är responsiv och ändrar sig beroende på om besökaren ser sidan i dator, mobil eller surfplatta. Heymo kan du testa helt gratis!

Hemsida24.se

Att bygga sin hemsida på Hemsida24 är superenkelt! Du är igång på några minuter och skapar en professionell och snygg egen hemsida på ett ögonblick. Du kan även testa verktyget gratis i 30 dagar för att se hur det fungerar. Börja med att skapa ett kostnadsfritt testkonto. När du sedan gjort klart hemsidan och är nöjd kan du själv välja att uppgradera till ett riktigt konto. Priserna för att komma igång med en egen sida är mycket förmånliga. 

One.com

One.com erbjuder dig att kunna bygga en billig och snygg hemsida som är användarvänlig och mycket lätt att administrera. Självklart behöver du inga tekniska kunskaper eller tidigare erfarenheter även hos One! One.com är en av de största aktörerna på internet och har haft över 1.500.000 kunder. 

Egensajt.se

Egensajt är ett webbhotell som är mycket enkelt och lätt att förstå sig på. De innehar en egen hemsidebyggare som ingår i priset där du snabbt och enkelt kan bygga din egen hemsida och välja mella flera olika snygga mallar. Sidbyggaren innehåller alla funktioner du kan behöva för att snabbt och enkelt kunna publicera din egen hemsida online.

Börja bygga din hemsida

När du har valt ut vilken eller vilka hemsidebyggare som du vill bygga din egen hemsida med och och testat dig fram, så är det helt enkelt dags att bygga själva sidan. Du väljer en mall du tycker är snygg och klistrar in din text på hemsidan. Strukturera gärna upp din text så att den blir lättläst och snygg, samt med rubriker och underrubriker som gör texten lättläst och överskådlig. Bifoga gärna bilder till hemsidan för att göra den mer levande. 

Domännamn, titel och en beskrivning

Domännamn

När du bygger din hemsida behöver sin sajt självfallet ha ett namn. Namnet på din sida skall du även gärna inneha i ditt domännamn eller i din subdomän du blir tilldelad av webbhotellet. Om du innehar en hemsida där du skriver om billiga hemlarm kan det vara bra att hitta ett domännamn som heter (billigahemlarm.se) eller (hemlarmbilligt.nu) eller liknande som är ledigt. Att inneha namnet och sökordet i sitt domännamn på sidan förstärker din hemsidas position i sökmotorerna och det blir även tydligt för besökaren vad din sida handlar om. 

Title

Din hemsida behöver även inneha en “title” även detta är ett namn på sidan som beskriver vad just din sida handlar om. Även här gäller det att hitta sökord som passar för just din hemsida och för att folk och sökmotorer enkelt skall hitta till din hemsida. Vi kommer att gå igenom mer om detta som kallas sökordsoptimering senare i boken, men det kan vara till nytta att redan nu då du bygger din hemsida veta lite om detta.

Ditt namn på hemsidan “title” är det som kommer att synas för besökare när dem söker efter din hemsida på internet och det är själva namnet på din hemsida och en kort beskrivning av vad din sajt handlar om. Återgår vi till exemplet att din hemsida handlar om hemlarm så kanske din titel på sidan kan vara (jämför billiga hemlarm)  eller (jämför hemlarm).

När människor sedan söker på dessa ord i en sökmotor så kommer din hemsida troligare att dyka upp, eftersom du har beskrivit vad din sida handlar om för sökmotorerna. 

Beskrivning

Du kommer i din hemsidebyggare även att bli uppmanad att skriva en beskrivning av din hemsida. Beskrivningen brukar ofta kallas för “meta description”. Denna beskrivning hjälper personer och sökmotorer att förstå vad just din hemsida handlar om. En bra beskrivning lockar fler besökare och ger sökmotorer en bättre förståelse av vad din hemsida handlar om. Det hjälper dig även att få en bättre positionering i resultaten på sökmotorer. 

En sammanfattning om att bygga hemsida

För att du i ett första skede skall kunna publicera din text och ditt “content” behöver du kunna få tillgång till att bygga en enkel, men väl fungerande hemsida att publicera på internet. Genom de tjänster och “hemsidebyggare” som jag rekommenderar att du börjar med att använda, kan du snabbt och utan erfarenhet starta med att bygga och publicera din egna sajt på nätet. Allt detta för att slutligen få in besökare på sidan och generera inkomster - passiva inkomster! 

I nästa kapitel kommer vi att gå igenom hur du kan få in besökare på din hemsida och hur du kommer att behöva arbeta med någonting som kallas sökmotoroptimering ( SEO). Detta arbetar man med för att synas bättre i sökresultaten på sökmotorer såsom Google och Bing. Detta är en viktig del i denna buisness, eftersom du måste lyckas med att få in besökare på din sida för att kunna generera pengar på den.

Till kapitel 4